Fake'i olan insanlar

Biri neden fake (sahte) hesap açma gereği duyar? ''Fake olma'' mevzusu aynı zamanda insanların yapay olması ile ilgili midir? 

Sosyal medya çıktı mertlik bozuldu. Artık istediğimiz her yerden, her şeye online olarak ulaşabiliyoruz; insanlar dahil. Eskiden icq, mirc gibi sohbet edebileceğiniz yerler vardı. Sonra yonja geldi. Facebook'la beraber devrim niteliğinde oluşumlar başladı. Hem tanıdıklara ulaşıyor ve onlarla online bir arada oluyor, hem de tanımadıklarınızla tanışabiliyorsunuz. Bazı platformlarda da anonim şekilde sohbet edebiliyorsunuz. Artık her isteğe göre uygun bir kanal mevcut. 

İnsanlar kendi gerçek bilgilerini kullandığı alanlarda her şekilde daha dikkatliyken, anonim halde var oldukları yerlerde daha farklı davranıyorlar. Kimliğin ve bilgilerin açık halde olması, çeşitli tehlikeleri de beraberinde getiriyor. Hiç tanımadığınız birisini bilgilerinizi kopyalayabilir, sahte bir hesap açabilir veya size dava açabilir. Her ne arıyorsanız, tanıdıklar sizi görebilir, tehdit edebilir veya ayıplayabilir. Bu ''elalem'' bu ülkede cehennem gibi. Her şeyi elalem ne der diye düşünüp yaşıyoruz. Olmadığımız biri gibi davranıyor veya olduğumuz kişiyi gizliyoruz. Bazıları da ''like'' için yaşıyor zaten. Arayışların rengi değişince, kimliğini de gizliyor insanoğlu. Ciddi (üst rütbelerde) bir işi varsa, evliyse veya seks arayışındaysa sohbet programlarında gerçek bilgilerini yazmıyor. İsmini, yaşını hatta fotoğraflarını gizliyor veya yanlış belirtiyor. Evli olanın zaten oralarda işi ne yargılarına girmeden, işi veya seks partneri arayışları yüzünden anonim olanları konuşalım. Sohbet programında/app'inde olmanın nasıl garip bir yanı olabilir? Yani iş yaptığınız kişiler veya patron sizi orada görse ne olur? Partner aramanın ne gibi kötü bir yanı var da kimliğinizi gizliyorsunuz? İnsanlar bu noktada kendisini fazla önemsiyor. Yalnızlıklarını mı göstermek istemiyorlar yoksa aradıkları ''arkadaşlıktan'' daha karanlık şeyler mi? Cinsiyetçi bir söz var: anan, anamı kerhanede görmüş diye. Siz x bir platformda iseniz, sizi gören de orada sonuçta.

''Klavye delikanlılığı'' diye tabir var. Hepimiz online olarak bişeyler ifade ederken daha cesur davranıyoruz. Sıkıyor, her şeye sallıyor ve daha rahat küfür ediyoruz. Yüz yüze olduğunda işler farklı çünkü. İletişimde kimlikler ve mimikler devreye girince daha yumuşak, uyumlu ve anlayışlı olma eğilimdeyiz. İnsan, karşısındakinin de kanlı-canlı insan olduğunu gördüğünde daha sağlıklı bir şekilde iletişim kuruyor. Duygu, jest ve mimikler devredeyken ortada ciddi bir problem, öfke vs yoksa anlıyor veya anlamaya çalışıyoruz. Diğer yandan anonimken öfkeyi de arzuları da daha rahat ortaya çıkarıyor ve konuşuyoruz. Genelde insanların tanımadıklarına kendilerini daha rahat açtıkları gerçeği de var. Sebebi, anlattıklarının ona karşı bir koz olarak kullanılmasından korkmaları. Bazılarının yaşamındaki kişiler nedense bilgileri aleyhe kullanıyor ve zarar vermeye çalışıyor -ki bu da anlayamadığım şeylerden birisi. Yani açıklarınızı etrafınıza söyleseler ne olacak ki? En fazla birkaç olay çıkar, ''ben böyleyim'' dersiniz, yüzleşirsiniz, geçer gider. Hem kimin ne mal olduğunu öğrenmiş olursunuz. Ay neyse konu çok dağılmasın. Hem arkadaşlık sitelerinde hem de farklı şeylerin arandığı yerlerde insanlar kimliklerini gizlemek istiyor. Çünkü kendilerinden, çevresinden ve toplumdan gizledikleri şeyler var. Çoğu insan en karanlık yanlarını, kendine bile itiraf edemiyor zaten. O evreyi geçince de gizlice arayışa giriyor. Sorumuza gelelim: kaç kişinin fake bir profili yok? Fake profil açanın amacı ne? Fake profilden eski sevgiliyi takip etmenin veya sevmediklerine yazmalarının sebebi ne? Bu sorunlu insanlar, karşısındakini denemeyi, onlarla oynamayı ve manipule etmeyi seviyor. Onlara göre bu durum bir sınav veya eğlence aracı. Kendi kimlikleri ile yazmaya cesaretleri yok, götleri yemiyor. Farklı patolojilerden ve kişilik bozukluklarından da bahsetmek mümkün. ''Kendi gibi olamama'' mevzusunu ben pek anlamıyorum. Açık kimliğin ile takip edemiyor, mesaj atamıyorsun. Madem yüzleşecek cesaretin yok, hala neden takip ediyorsun o zaman? Ah insanlar... 

Neden kendiniz gibi davranmıyorsunuz? Başka kimlikler veya fotoğraflar kullanınca ne oluyor? Kendini bir şekilde olmadığı gibi anlatıyor insan. Olmadığı hali öyle bir ballandırarak anlatıyor ki, kandırıyor konuştuğunu. Gerçekler zamanla ortaya çıkınca da hem vakit kaybı, hem kullanılmışlık hissi hem de yalanlarla kurulu bir ilişkide kötü hissediyor karşı taraf. Belki de bu yüzden kendi gibi olana, dürüst olana hayranlık duyuyorlar. Aslında bu komik. Olduğu gibi olmak, olması gereken iken bu durum övgü ile karşılanıyor. Buna ister korkaklık ister kendiyle yüzleşememek diyelim, her şekilde anonim olarak takılanın sorunlu olduğunu düşünüyorum. Kaldı ki artık çeşitli programlar sayesinde anonim olanın bile kimliği tespit edilebiliyor. Benim merak ettiğim, insan bunu kendine neden yapar? Neden aşamadığı biriyle, kendiyle, olayla yüzleşmek varken sahte bir profil ile var olur? İçindeki dürtü takıntı mı, merak mı, kendine acı çektirmek mi? Açıkçası bilmiyor ve onları anlamayı reddediyorum. Daha kendisiyle yüzleşemeyen, sorunu olanla nasıl yüzleşsin? Sahte profili olan, gerçek hayatta ne kadar ''gerçek''? İnsanın kendisi ile yüzleşmesi, en büyük erdemlerden biridir. Bunu da yapamıyorsanız, sizden geriye ne kalır?