Evet aldattım, bir sor neden?

O kadar kıskançlık dedik, sınır ihlali dedik, ilgi dedik. Hemen ardından bir de asırlık sorun haline gelen aldatma olayına bakalım bari. Milyonlarca insan akıllarda tek bir soru: insan neden aldatır? 

İnsanın doğuştan çok eşli ve cinsel yönelimsiz olarak doğdunu, zamanla devlet, politika, din, aile vb. sebeplerle tekeşli ve hetero olmaya zorlandığını düşünüyorum. Partnerlerin tek eşli olması sistem tarafından yönetilmeyi de kolaylaştırır. Düzen oluşturmak için belirlenmiş kurallar vardır ve kaos çıksın istemezler. Yaşam döngüsü klasik ve tek düzedir: Doğ- okula git- iş bul- evlen- çocuk yap- öl. Herkes sizden bunları bekler. Bu sistemin dışına çıkmak isterseniz bir şekilde yaptırımlara maruz kalır, afaroz edilirsiniz. Bu yolda marjinal/orospu/ibne diye damgalanmanız da muhtemeldir. Kendi çizdiğiniz yaşam döngüsünde, kendi hızınıza uygun ilerlemeyi ne sistem ne de toplum istemez çünkü kendileri aynı bedelleri ödemiş, mutsuz bir hayata kendini teslim etmişken aynılarını sizin de yapmanızı beklerlerler.

Düşünelim. Eğer içinde yaşadığımız bu düzen olmasaydı tek eşli olur muyduk? Bizi tek eşli olmaya isten şey nedir? Sevgi mi, sadakat mi, tercih edilmeme korkusu mu, çocuk yapmak mı, evde bir düzenim/sıcak bir kap yemeğim olsun düşüncesi mi? İnanın bilmiyorum. Bildiğim şey, aldatma olayının sebeplerinden birinin tek eşli yaşamak zorunda bırakılmamız olduğu. Çok eşli veya çok aşklı olsaydık ve partnerimize bu durumu açık açık söyleseydik, aldatma diye bir şey var olmazdı çünkü o zaman olay aldatma sayılmazdı. (Konu hakkında ilgisi olanlara ''etik sürtük'' kitabını tavsiye ederim.)

Aldatma karmaşık bir yapı olduğundan tek bir açıklaması yok maalesef fakat sorunun temeli, tarafların ihtiyaçlarının karşılanmaması diyebilirim. 

- Partnerler yeterince (bu yeterlilik iki taraflı) sohbet edip, birbirlerine açık değilse, ilişkide açık iletişim yoksa
- Duygusal boşluk yaşanması (ilgi, sevgi eksikliği, hissettirilmemesi)
- Fiziksel çekimin azalması, yoksa (renkli bir seks hayatı, farklı fantazilerin dile getirilmemesi, tatminsizlik)
- Beraberce keyif alınan aktivitelerin azlığı
- Kişilerin birbirlerinin hayatlarını cehenneme çevirmesi hatta birbirlerine katlanamamaları
- İhtiyaç durumunda destek hissedememek
- Yanlış partner seçimi
- Materyalist ihtiyaçlar sebebiyle birlikte olmak
- Kadını doğumdan sonra eş olarak değil, sadece anne olarak görmek
- Birbirine kendi olabilmek adına alan tanımamak
- Kısıtlayıcı, aşırı kıskanç tutum

aldatma sebeplerinden ilk aklıma gelen sebeplerinden. (Baya da saydık ha.) Aslında hepsini ardı ardına sıralayınca ''aldatmamak/aldatılmamak için nasıl bu kadar şey yapalım kardeşim?'' diye düşünebilirsiniz fakat hepsinin en basit çözümü, açık iletişimdir. Bunu öğrendiğiniz ve uyguladığınız zaman tüm sorunlar konuşuluyor olduğundan, sizin de fazladan çaba göstermenize gerek kalmaz. Huzursuz eden bir şeyler hissettiğiniz zaman partnerinize ''şu an neye ihtiyacın var, konuşmak ister misin, ne yapsak daha iyi hissedersin, nasıl hissediyorsun?'' derseniz ilgili, şefkatli ve sevgi dolu bir yaklaşımla destek olursanız ilişki sağlıklı bir şekilde devam edecektir. İçinizden böyle şeyler gelmiyorsa, neden gelmediğini sorgulamak, partneri olduğu gibi kabul etmek ve sorunu çözmek gerekir. Ha derseniz ben her şeyi denedim yine de istemiyorum, o noktada ilişkiyi sonlandırmak ve daha fazla ilişki içinde kalmamak önemlidir. 

Aldatmak isteyen bir şekilde aldatır. Kendinizi de yırtsanız engel olamazsınız, bunu bir kabul edelim. Olacaksa bir şekilde oluyor yani. Bunla beraber aldatmasa da kıskandırmaktan, kıskandırmaktan hoşlanan insanlar da var. Bu histen beslenirler. Burda asıl amacın ne olduğuna bakmak gerekir. 

Arkanızdan iş çevireni zaten bir şekilde anlıyorsunuz. İletişim azalıyor veya sorunlu hale geliyor, soğuk ve farklı davranışlar ortaya çıkmaya başlıyor, telefonlar açılmıyor, seks azalıyor, şüpheli davranışlar ortaya çıkıyor vs. Ama size iyi haberlerim var! Aldatmayan insanlar da var. İçinizde en ufak bir şüphe bırakmayan, kontrol etmek zorunda hissetmediğiniz, nazikçe seven, destekleyen ve kıskandırmaya zerre ihtiyaç duymayan o güzel insanlar aramızdalar. Varoluş gereği tek eşli olmasak da tek eşli olmayı tercih edebilir ve böyle yaşayabilirsiniz. Tek eşlilik uzun vadede ne kadar sürdürülebilir bilmiyorum fakat taraflar birbirlerine açık olduğu sürece sorun yaşamazsınız. 

Bu işlerin ''normali/olması gerekeni'' yok. Taraflar nasıl ilişkilenme yaşamak isterlerse ilişki öyle şekillenir ve sürdürülür. Burada aldatmayı nasıl tanımladığınız da önemlidir. Biri ile tanışıp arkadaş çevresini genişletmek isteyen birine aldatıyor diyebilir miyiz? Duygusal bir çekim, hoşlantı hissetmek midir aldatmak yoksa başkası ile seks yapmak mı? Bunun tanımı da derecesi de kişiden kişiye farklılık gösteriyor. 

Demem o ki taraflar birbirlerine açık olduğu sürece kaygısız şekilde sağlıklı bir ilişki yürütmek mümkün. Aldattı diye ne kadın oropu olur, ne de erkek basiretsiz. Partnerinize isteklerinizi söyleyecek götünüz var mı bilmiyorum ama konuşulmayan yerde sorun var demektir. Romantik ilişki uyumlu bir dans gibidir. Bir adımı siz, bir adımı partnerinizi atar. Ortak paydada birleşilen, keyif alınan o ahenkli hareketlerde akışta olmak bence güzel bir ilişkinin özetidir.