Sokakta hanımefendi, mutfakta aşçı, Tinder'da orospu



Seks ayıp diye büyütülen insanlardan, sevişmenin din kavramından bağımsız, zihinde nasıl tabu olduğundan ve en sonunda ortaya çıkan hastalıklı hallerinden bahsedeceğim. Mümkün olduğunda cinsiyetçi olmadan fakat atanmış cinsiyetler üzerine heteronormatif bir şekilde olacak, bu kısım için kusuruma bakmayın. 2010 zamanında one night, fuck buddy gibi kavramlar ortaya çıkmaya başladı. Romantik ve tek eşli ilişkilenme dışındaki dışındaki türler yaygın hale geldi. Aynı zamanda LGBTİ+ hareketi de bu dalga içinde görünür oldu. Bu 10 sene içinde erkekler, başta seks için sevgili olurken, bu süreçte duygusal bir şey yaşanmadan da seksin yaşanabileceğini keşfettiler. Heteronormatif düzlemde kadın erkekten güç beklerken, kapitalizm düzlemde güç, paraya döndü. Kadın, kendi özerkliğinde para kazanırken/eğitim hayatına devam ederken, her özgür insan gibi ailesinin bulduğu birini değil de kendi istediği özelliklerde partner bulmak ister hale geldi. Fakat insanlar çalışıyor artık. Büyük şehirlerde yaşam zor; mesai saati uzun ve yorucu, hayat pahalı, hayat stresli... Rutinlere devam ederken, ideal insanı bulmak gittikçe daha zor hale geliyor. Daha kötüsü, iyiler hep önce kapılıyor. Burada artık devreye dijital arkadaş siteleri ve uygulamaları devreye giriyor.

Peki bu programda kadınlar ne istiyor? Herkes bu popüler soruya bayılıyor ve hevesli bir şekilde cevap vermek istiyor. Maalesef bu sorunun belirli ve tek bir sihirli cevabı yok. Toplumun en büyük yanılgılarından biri her şeyi genelleyip, etiket ile bir kefeye sokmaya çalışmak. Bu mecrada olan insana da etiket koyuyorlar hemen: ''tinder'a giren kadın kesin seks arıyordur/sekse açtır.''
İnsanların bir çok yerde bulunma amaçları, aynı anda birçok şey olabileceği gibi, hiçbir şey de olabilir. Bunu bilemeyiz. Kadınlar bu uygulamaları evlilik için kullanabilir/kullanmayabilir, sadece seks için de kullanabilir/kullanmayabilir. Her durumda, kimseyi ilgilendirmez onu da hatırlatmak istiyorum.


deneyim, bireyseldir

Biz insan olarak, bilinmeyene karşı bir korku duyar ve ondan uzak durmayı tercih ederiz. İnsanlara ''amaçlarını'' sormamız bu yüzdendir. Bilelim ki ona göre şekil alalım diye. ''Seks amaçlı programda'' farklı şeyler arayabiliriz çünkü neden olmasın? Aslında, uygulamaların deği insanların amacı olur. Ne isterseniz onu bulursunuz hayatta veya herhangi bir yerde. Herkese her şeyi açıklama zorunluluğumuz olmadığı gibi, her zaman her yerin kurallarına göre de var olamayız: çünkü insanız. 

Gelelim eğlenceli kısma. Bu uygulamalarda nasıl erkekler var?

''burası arkadaş programı değil, gidin arkadaş programı kullansın''cılar: salt seks arayan, tanımadıklarıyla yatmayı seven, genelde çevresinde popüler ve bir arkadaşa ihtiyacı olmadığını düşünenler.
''seri köz getir karşiim'' tayfası: nargile içen biri olarak üzülüyorum bu kısma :) nargile ve mutlaka araba ile fotoğrafları olur. dar gömek, kısa pantolon, rugan ayakkabı itemleridir.
''bana gelsene'' ciler: en sevmediklerim. tanımadığı kişiyle olmayı birlikte olmayı umursamazlar, muhtemelen dürtü-kontrol bozuklukları vardır - o yoksa bile kesin bi götlükleri vardır- konuşma sırasında en ufak rahatsız hissettiklerinde, hoşlarına gitmeyen söz olduğunda ortamdan hemen uzaklaşırlar, kaçmak sevdikleri hobilerden. muhtemelen seksten sonra aramayan tipler bunlardan çıkıyor.
''yeniçeri bıyıklıları'': bunlardan sokakta da çok var. burak özçivit ve osmanlı dizilerinden sonra çıktılar. yanları alınmış üstler bırakılmış saç, ağda yapılmış şekilli kaşlar ve sakallar, ve o hepiniz bildiği c şeklinde garip bıyık.
''alem/club erkeği'': çoğuna göre daha iyiler. en azından ne istediklerini direkt söyler, ısrarcı olmazlar. mekanda içki açar, araba ile fotoğraf eklerler. genelde komik olurlar. haftasonu bir yerlere kaçmak da hoblerindendir. 
''drug tayfa'': bunlar biraz uçlarda. ya fakir mahallelerde ya da zengin muhitlerde yaşarlar. ''bişeyler içelim mi?'' altın cümleleridir. biri kova yaparken diğeri skank takılır, biri ex alırken diğer kokain çeker. bi farkları yok yani. uyuşturucu alıp seks yaparlar. mutsuz ve hayatları çok dramalı tipler.
''yeni mezun mühendis'': ya bu ponçikler en sevdiklerimden. cılız vücudu ve su kenarında yandan çapkın-ürkek ceylan bakışları ile 1-2 fotoğrafı vardır. ailesi ile mezuniyet fotoğraflarını eklemeyi de severler. 
''3. arıyoruz'' grupçuları: bu erkekler genelde çakal olduklarından genelde partnerlerinin adı ve fotoğrafı ile 3. ararlar. hep de ne hikmetse iyi görünümlü olduklarını belirtirler. güzellik ve hijyen isterler. yer vardır. 
''bakın nasıl da dünya'yı geziyorum''cular: son yıllarda artış gösterdiler. eyfel kulesi en sevdikleri yerlerdendir. bazen ''normal'' bir yerde tek bir fotoğrafları olmaz. sadece yapıların önünde poz verirler. ben bunlarda gizli bir sinsilik olduğunu da düşünüyorum. 
''evlendik, mutluyuz''cular: bu kişiler facebooktan fotoğraf çektiği için mi yoksa kasten ekledikleri için mi böyle bilmiyorum ama erkek, karısının çocuklarının falan fotoğraflarını ekliyor. çok garip.
''ben seks aramıyorum abaza değilim''ciler: ''tok'' olduklarını her seferinde dile getirirler. ''diğerleri'' gibi olmadıklarını söyler. abaza yaftasından çok korkarlar ve her hareketi ona yorarlar. eğlenceli vakit geçirme dertleridir. sevgili edinmezler. çoklu ve açık ilişkiler tercih ederler.  
''yaşlı değilim ben, 15'lik gibiyim''ci dayılar: kafaları cidden çok farklı. hem yaşlılar hem aşırı genç gibi takılıyorlar. genelde yaşlı göstermesin diye sakalı keserler. mal varlıkları ile fotoğraf ekler, güneş gözlüğü ile kendine inanılmaz bir özgüven ile poz verirler.
''ciddi arayışım yok''çular: amacı baştan söyleyenler. fakat altında kesin bi eski ilişki, bi yaralanma söz konusudur. burda da drama var ve tekrar yara almamak için, eğlenceye kafayı takmış oluyorlar. ''akışına bırak/nereye gideceğine bakalım'' favori cümleleri.
''evet kas yaptım. dokun, dokun'' cular: fotoğraflar spor salonundadır. her yerindeki kasları sıkarak yüzlerindeki o eblek ifade ile poz verirler. kısmen ilgi alanım da olduğundan fazladan not geçeyim: kötü insan çıkmıyor bunlardan kolay kolay. hiç zorlayıcı tipler değiller. salça olanını görmedim sanırım.
''bdsm ciler'': master olduğunu zanneden, şiddeti bdsm sanan tipler. grinin tonları gibi yaşamak istiyorlar fakat biraz kurcaladığımızda bastırılmış sağlıksız bir çok düşüncesi ve duyguları çıkıyor. bilgisizinden uzak durmanızda fayda var bir yerinizi sakatlarlar. 
''kültür neferleri'': evcil hayvan beslerler, müzik/sinema ile ilgilidirler, vegan/vejetaryen olurlar. farklı hobilere meraklıdırlar, kalabalık bir çevreleri vardır. ''beni diğer erkeklerle karıştırma'' gibi ciddi megoloman eğilimleri olur.
''fotoğrafım yok ama yakışıklıyım'' cılar: geneli evlidir. çoğunluğu işi/yüksek mevkisi yüzünden fotoğraf eklemediklerini belirtirler. belki ciddilerdir araştırmasını yapmadım hiç.

Bu arada belirtmeliyim ki, üstteki hiçbir kategoride yer almayan çok sayıda insan var. (bir de bunları okuyup ''ben neyim?'' diye soranlar var bak) Ne yazarsam yazayım sadece genelleme benimki. Bir sürü güzel, çekici, akıllı ve komik insan da var. Fakat bu bir yerme yazısı, belki başka zaman onları da yazarız, kim bilir?

Gelelim tinder'ın amaç olayına. 
Seks yapmak için birini sevmek ve ona aşık olmak zorunda değilsiniz elbette. İsteyen, istediği ile, rızası dahilinde, kimseye zarar vermiyorsa, dilediğini yapabilir. Fakat bu dijital ortamda tanımadan/tanışmadan sekse davet etme ve insanın tanımadığı ile seks yapması benim kafamı biraz kurcalıyor. Tanımadığı biriyle sevişen insanda ben psikolojik bir rahatsızlık olduğunu, bir bozukluk yoksa bile, bu isteğin altında kişinin yaşadığı dönemsel sıkıntılar olduğunu ve bu düşüncelerden kaçmak için random (rastgele) seks yaptığını düşünüyorum. ''İyice tanıyın aylar geçsin'' demiyorum. Sadece tanımak için zaman ayırın kişiye. Flört halindeyken ortaya çıkan hormonlar bile başlı başına insana iyi geliyor. Ayrıca sürekli skora koşunca penisiniz büyümüyor. Tanımadıkları ile normalden fazla sevişen (bunun da normali ne ise artık) insanlarda, beden ve ruh olarak olumsuz sonuçlar yaşandığına dair çalışmalar var. Sizler de mutlaka kendi çevrenizden gözlemlemişsinizdir.

Bir de, ''bana gelsene'' çok sık duyduğum bir söz. Bunu rasyonel bir şekilde anlatmak istiyorum. Tanımadığınız -bu kısım önemli- tanımadığınız biri, eğer çok çok yakışıklı, zengin, zeki vs değilseniz ve çağırdığınız kişi, romantik ilişkilenme dışında kısa süreli bir ilişki türü tercih etmemişse, neden sizle yatsın? Çok iyi seks yaptığınız (kime göre) için mi? Peki bu umrunda değilse, neden tanımadığı birinin evine gelerek zarar görme riskini göze alsın? Şimdilik bunu geçelim. Kadına şiddetin az olduğu, erkeklerin zarar vermediği bir dünyada bunu tekrar konuşuruz.


Son 10 yılda hiv+ kişi sayısı %466 artmış durumda. (K: pozitifiz derneği) 


Bunlarla beraber, Türk kadınını seksi bilmemekle ve programı ''düzgün'' kullanamamakla itham ediyorlar. Bu coğrafyada kadınlar bacaklarını kapatarak büyüyor. Her şey yasak/ayıp/günah. Kadın bedenine yabancı büyüyor. Kendini tatmin etmeyi dahi bilmiyor. Yıllarca kapalı kalan yeri ''hadi kocana aç'' dediklerinde doğal olarak vajinismus ortaya çıkıyor. Beyni birleşmeye izin vermiyor ki kaslarını yönetebilsin... Bu kadın seksi nasıl bilsin? Nasıl istediği fantezileri söylesin? Öylece misyonerde yatıyor sırf damga yememek için. Sevgili olma durumunda da aynıları geçerli. Kadın oral yapmıyor, deneyince ısırıyor. Yapabilirse de ''bunu nerden öğrendin?'' oluyor. Partner şiddeti ölümle sonuçlanıyor ülkemizde. Her durumda kadın orospu: ''verse de vermese de'' yani.

Feminizme uzak biri olarak sorunun erkeklerin davranış biçimleri olduğunu düşünüyorum. Erkekler tanışırken, yazışırken, flört aşamasında, sekste, seks sonrasında kötü, aşağılayıcı, yetersiz ve bilgisiz. Seksi bildiklerini sanıyorlar. Saatlerce seks yapmayı, sert sevişmeyi marifet görüyor. Birçoğu sevgiden/sevgili olmaktan koşarak kaçıyor ve vur-kaç/skor için o kadar hevesli ki, bir kadını özel yapan şeyleri (kokusunu, gülüşünü, kalbini, zekasını) görmüyorlar. çünkü çok korkuyorlar. Kalpleri kırılmış hayalkırıklıkları yaşanmış ve tekrar sağlıklı bir şekilde hayatlarına devam edemiyorlar. Onlar için sadece kendi zevkleri önemli. - Ha bir de ''iyi vakit geçirmek''.

Önce insan,
Sonra iyi bir insan olmak...
Gerisi zaten hayatın kendisi. 
Gerisi hep seks.